Välkommen till mig

Kvinna i min bästa tid här och nu, lätt "övermogen" skulle man kunna säga.
Marita heter jag men kallas Mita här på bloggen,ett smeknamn jag gav mig själv när jag var liten och inte kunde säga Marita.
Gift sen ett antal år med LG, tre barn,vuxna och utflugna sen länge.Fyra barnbarn,Amanda och Ida som är systrar och så deras lillebror Alexander, sen lille Martin. Alla säger att barnbarn är livets efterrätt,och det stämmer. Kanske för att man kan njuta på ett annat sätt av dom i lagom doser..*L*...
Hundar älskar jag och det har blivit några under alla år. Just nu har jag två stycken, Peppe, en Rhodesian ridgeback, och sen lille Bamse en engelsk cockerspaniel.
Mitt motto är "lev här och nu" morgondagen vet man förbaske mig ingenting om..**

onsdag 15 februari 2012

LANTLIGT VITT?

En sak som jag undrar över är, varför säger man lantligt vitt,och vart kommer det ifrån att det ska vara vitt i lantkök? Vad jag minns från köket hos min morfar uppe i Norrland, så inte var det vitt  och så där fräscht och tjusigt.Det skulle vart väldigt opraktiskt i ett bondkök med allting i vitt. Men det jag minns är den stora svarta vedspisen,kökets hjärta. Värmen kom därifrån,och maten. Bredvid vedspisen stod en gråmålad vedlår. På den satt man gärna,bästa platsen i köket.

Den här bilden är hämtad från nätet,och inte det minsta lik det riktiga bondkök som jag minns.
Idag fick vi riktigt fint väder frampå eftermiddan.Om det bara inte hade blåst så skulle det varit toppen. Solen värmde lite så snön slaskade och man fick lite vårkänslor..*L*...


Nu ska jag göra mig en mugg te och slappa i soffan...
Haa de....♥

11 kommentarer :

Anonym sa...

Ja du,,dom som myntat ordet vitt lantkök har nog aldrig sett ett riktigt gammaldags lantkök..Jag tror dåtidens kök var mer inriktat på att se till så människorna i huset fick mat för dagen,,inte hur det tog sig ut på bild..
Här har det varit skitväder,blåst och snö,,men nu har det lugnat ner sig..Haé Kram.

Yvonne sa...

Jag har inte sett något vitt bondkök.Alla jag har sett har varit i olika färger... Natti vännen och sov så gott... nattikram!

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Jag vet inte varför det kallas så, men den dag då jag renoverar mitt kök ska allt vara vitt - och då gärna betsat trä i stället för lackerat :)

Siita sa...

God morgon. Nej jag såg aldrig ett vitt kök hos någon bonde heller. Dom jag såg gick i brunt o gult. Morfars o morbrors. Idag ingen feber men väl snuvan o kattungarna. Kram

biggan sa...

snyggt är det om inte annat, men fungerar nog inte jätte bra i bonn kök. ha det gott vännen kram biggan

Anonym sa...

Hej! Tittar in och busar med Peppes långa öron. Här är det 4 dm snö och -12 grader kallt så våren verkar vara långt bort. Ha en fin dag !

Villa Frejas bokblogg sa...

Ingen aning, men många saker heter helt knasigt ;)
Snyggt är det i vilket fall.
Kram.

Rigmor sa...

God morgon vännen!! Å när jag ser bilden på köket så blir jag alldeles sjuk...matbordet!! Det söta lilla vita bordet, hur fint är inte det?? Ja resten med...och jag fattar inte heller var lantligt vitt kommer ifrån, de bonnkök jag var inne som liten var då inte vita!! Golvet på bilden har vi i sovrum och det skulle jag egentligen vilja haft i hela huset...men i kök och vardagsrum har vi ett ganska mörkt trägolv, tror det är valnöt. hur tänkte jag där...men samma golv som bänkskivor skulle jag ha...suck.
Än så länge ser dagen lovande ut, jag jobbar kväll, så förhoppningsvis hinner jag ut en tur också!!
Ha en bra dag vännen!!
Kram kram

Malin sa...

Haha, det där har jag oxå tänkt på, i vårt kök har vi tydligen vita Bondköksluckor, som dessutom är svarvade, JÄTTE-lätt att hålla rent! INTE!! Hatar dessa luckor och kan inte vänta tills vi kan byta ut dom.
Kram

Marre sa...

Väldans snyggt o rent men så opraktiskt. Håller med om att det inte stämmer då många landkök är olikfärgade. Personligen tycker jag att det sistnämnda är mysigast o inte så kylligt.

Tjoahopp

Lisbeth sa...

Ja riktigt vitt har ju jag inte heller sett men väldigt ljusa färger. Barnens gammelfarmor sa att det var så för att man skulle lätt kunna måla över sotet från vedspis och kamin.Lite lättare i dag att hålla det vita vitt.
ha en bra kväll